Albinisme

Albinisme is een genetische afwijking met betrekking tot het ontbreken van pigment in de huid, het haar en de ogen. Hierdoor wordt de huid niet beschermd tegen de zon, wat een veel grotere kans op verbranding en huidkanker geeft. Tevens hebben mensen met albinisme een slecht tot zeer slecht gezichtsvermogen.

In Oost-Afrika geloven medicijnmannen dat mensen met albinisme magische krachten bezitten. Ze geloven dat ledematen, ingewanden en haar van mensen met albinisme geneeskrachtig werkt, de toekomst kan voorspellen en geluk brengt. Mensen met albinisme leven om die reden constant in gevaar om ontvoerd, verminkt en vermoord te worden. In Tanzania komt albinisme het meest voor van alle Afrikaanse landen.


Kinderen met albinisme op de
Kitengure Primary school

Sinds 2017 doneert de MOV ook geld aan gezinnen, waarin één of meerdere leden aan albinisme lijden, en scholen waar kinderen met albinisme naartoe gaan. Het geld is bedoeld voor de gezinnen om zonnebrandcrème, beschermende kleding en medicijnen van te kopen en om hun huis te beveiligen. Omdat deze gezinnen extra geld kwijt zijn aan deze middelen, leven zij vaak in armoede. De scholen kunnen het geld investeren in goede beveiliging van de leerlingen. Tevens worden andere gezinnen in de omgeving gestimuleerd om gezinnen waarin albinisme voorkomt, te helpen.

Lees hier meer over de verschillende gezinnen die we ondersteunen.