Het verhaal van… Frederique

Frederique 2011Mijn naam is Frederique Vink, ik ben 22 jaar en 5e jaars geneeskunde student aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Al van jongs af aan ben ik dol op reizen en heb ik de kans gehad om al vele mooie plekken te bezoeken. Toen ik in het najaar van 2010 hoorde dat MOV een jongerenreis door Tanzania ging organiseren, was mijn keus dan ook snel gemaakt; ik wilde mee op deze bijzondere reis!

Het trok mij erg aan dat we met deze reis het échte Afrika zouden gaan ervaren. Niet op vakantie naar Zanzibar en genieten van de zon en de witte stranden, maar op bezoek bij de mensen thuis, discussiëren met lokale jongeren en het bijwonen van kerkdiensten en schooldagen. Voor mij was deze reis een unieke kans en samen met 17 jongeren en 4 begeleiders van de werkgroep MOV Herveld heb ik dan ook genoten van alles wat dit prachtige land te bieden heeft.

Van bananen tot bumpy roads, rood zand tot kerkdiensten, water halen tot scheikunde les, schilderen tot debatteren, de veranda in Chabalisa tot het strand van Speak Bay, Serengetti tot lekke banden en van verjaardagen tot sterren kijken. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de vele geweldige momenten die deze reis bevatte. Tanzania is een prachtig land met een geweldige cultuur en een hele mooie natuur. Tegelijkertijd is Tanzania voor mij een land met ontzettend veel tegenstellingen. Een van de eerste avonden hebben we gegeten in een chique resort in Dar es Salaam. Op nog geen 50 meter afstand, achter de schuttingen van het resort, liepen kinderen op hun blote voeten met water te sjouwen. Op zo’n moment word je met beide benen weer even op de grond gezet.

Frederique 2011Ook het bezoek aan het Biharamulo Hospital zal mij nog lang bijblijven. Een dag lang heb ik als medisch student van dichtbij mogen meemaken wat mensen daar iedere dag meemaken. Deze dag was heel bijzonder en interessant, maar vooral ook een grote frustratiebron. Om te zien dat ze bepaalde apparatuur wel voorhanden hebben, maar simpelweg niet de stroom en de kennis hebben om er gebruik van te maken, is voor mij bijna onbegrijpelijk. Deze dag was dan ook een goede voorproef op een eventuele stage in Afrika voor mijn studie tot arts.

Tijdens een van de kerkdiensten die we hebben bijgewoond, stond een van de fathers op om hulp te vragen voor een van de studenten. Deze jongen heeft een afwijking aan zijn wervelkolom, waarvoor hij uitgebreide medische zorg nodig heeft. Samen met drie reisgenoten; Hanna Molenaar, Krystel Banga en Marieke Peperkamp heb ik toen besloten dat we deze jongen wilden helpen. Wij dragen nu ons steentje bij door deze student te sponsoren. Ik heb mijn reis door Tanzania als heel bijzonder en uniek ervaren en ben erg blij dat ik deze mogelijkheid gekregen heb!

Frederique Vink