Het verhaal van… Simone

Simone en Jesca 2008Ik ben Simone Meijs en ik ben ondertussen twee keer naar Tanzania geweest. De eerste keer was in 2008 met de jongerenreis van MOV Herveld. Ik was toen nog in opleiding tot groepsleerkracht (basisonderwijs) en was erg benieuwd naar het onderwijs in Tanzania.

Natuurlijk was ik me er al van bewust dat het onderwijs erg zou verschillen met dat van Nederland. Maar iets met je eigen ogen ervaren is toch anders. En dat was het zeker. De reis heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Het heeft mijn kijk op het leven veranderd. Ik ben geraakt door de leefsituatie van mensen in Tanzania, ik ben geraakt door het prachtige land en door de vriendelijke mensen. Maar het meest ben ik nog geraakt door het grote verschil tussen de leefomstandigheden van mensen hier en in Tanzania.

Toen we tijdens de jongerenreis tien dagen in Chabalisa verbleven, ben ik in contact gekomen met een klein meisje: Jesca (toentertijd 6 jaar).  Ondanks dat ik geen woord Swahili sprak zat ze daar elke dag weer buiten op het grasveld te wachten totdat wij ‘Mzungu’s’ (blanken) weer naar buiten kwamen. In deze korte tijd bouwde ik al snel een intensief contact met Jesca op. Met handen en voeten kun je elkaar immers ook erg goed begrijpen. Ontmoeting met de familie van JescaVia een van de Tanzaniaanse studenten ben ik in contact gekomen met haar familie. Zoals de meeste families in Tanzania had ook dit gezin het moeilijk. Een armoedig huisje, weinig inkomen en een groot gezin. Al gauw had ik besloten om Jesca en haar familie te sponsoren zodat hun leefsituatie draaglijker zou worden en Jesca een betere toekomst te bieden. Middels brieven ben ik met hen in contact gebleven. Het blijft bijzonder wanneer er een envelop met een Tanzaniaanse postzegel erop op de deurmat valt. Ik had dan ook zeker de kriebels om weer terug te gaan.

Kilimanjaro 2012In 2012 ben ik terug gegaan naar Tanzania ditmaal voor 6 maanden. In 3 weken een land zien is fantastisch maar om er ook daadwerkelijk te wonen is onbeschrijflijk.  Omdat MOVHerveld mij de kans had geboden om naar dit prachtige land te gaan, wilde ik nu graag iets terug doen. Daarom heb ik de actie ‘lopenvooreenbeterleven’ opgestart. Voor deze actie heb ik sponsoren gezocht die mij wilde sponsoren in mijn tocht naar de top van de Kilimanjaro. En met succes: op 19 oktober 2012 bereikte ik de top van de Kilimanjaro. Hiermee heb ik een groot bedrag voor de bouw van het Health Center op  gehaald.

In Februari 2013 ben ik samen met mijn zus terug gegaan naar het gebied van de projecten van MOVHerveld en FOTAS. Gedurende deze maand hebben mijn zus en ik foto’s gemaakt en verhalen vastgelegd van o.a. de studenten van FOTAS en de vrouwen van het  microfinancieringsproject. Het hoogte punt van deze reis was zeker wel mijn hereniging met Jesca en haar familie. Wat bijzonder was het om hen na bijna 5 jaar weer te zien. Naast dat Jesca natuurlijk een stuk gegroeid was, was ook hun leefomgeving veranderd. Door de sponsoring hebben ze o.a. het dak van hun huisje kunnen vervangen voor een waterdichte en hebben ze hun Shamba (grond waarop ze gewassen verbouwen) uit kunnen breiden.

Hereniging Jesca 2013

Nu ik terug ben ik Nederland wil ik mij graag actief in blijven zetten voor Tanzania. Om zo betrokken mogelijk te blijven heb ik mij aangesloten bij MOVHerveld waarbij ik mij bezig houd met de website en promotie van deze stichting. Een taak waar ik ontzettend veel plezier in heb en waarmee ik zoveel mogelijk anderen hoop te inspireren om zo ook hun bijdrage te leveren aan een beter leven in Tanzania.

Benieuwd naar wat ik nog meer in Tanzania heb gedaan? Bezoek dan mijn website: www.lopenvooreenbeterleven.wordpress.com