Jongerenreis 2008

Voor de jongerenreis in 2008 plaatste we een oproep in de Gelderlander in de hoop op een aantal aanmeldingen voor onze reis. Onze verwachtingen werden overtroffen. 26 jongeren schreven een motivatiebrief waarom zij graag met ons mee wilde naar Tanzania. Overweldigd door het grote aantal enthousiaste reacties hadden we al snel besloten om iedereen mee te nemen. Een groep van 26 jongeren was te groot vandaar dat we hebben besloten om de groep in tweeën te verdelen. Na een jaar van voorbereidingen was het dan eindelijk zover. In 2008 zijn onderstaande jongeren met ons mee geweest naar Tanzania.

Groep 1

  • Martijn Derksen
  • Rik Heinen
  • Marloes Mattijssen
  • Bas van Meerten
  • Eleonora Zeegers
  • Sifra Verploegen
  • Marijke Mulder
  • Nathalie Veens
  • Marije Bouwens
  • Dorus Kouwenberg
  • Manon van Loon
  • Rene Kersten
  • Pauli Bles
  • Leonoor Vink

Groep 2

  • Esmee Franken
  • Bart Lemkens
  • Maike Spanbroek
  • Linda Hendriks
  • Helen Snijder
  • Ellen Spanbroek
  • Bertine van Rooij
  • Marie-Jeanne Giesen
  • Nena Kerkman
  • Linda Oosterlaak
  • Simone Meijs
  • Bart Peperkamp

Marijke Mulder

Mijn naam is Marijke Mulder en in 2008 ben ik mee geweest op de allereerste Jongerenreis naar Tanzania.  Nadat ik op een zaterdagochtend in het najaar van 2007 het krantenartikel
had gelezen met informatie over de reis, was het gelijk voor mij duidelijk; ik ga een brief schrijven want ik wil mee!

Tanzania is een prachtig land en gedurende de informatiebijeenkomsten, alvorens we op reis gingen, werden we steeds nieuwsgieriger naar het land en de inwoners. Eenmaal geland en onderweg, komen er zoveel mooie, indrukwekkende, bijzondere, maar ook verdrietige momenten voorbij, waardoor je anders tegen zaken aan gaat kijken. Dat zijn simpele zaken als boodschappen doen maar ook het volgen van een opleiding na de middelbare school. Tijdens de reis hebben we kennis gemaakt met het dagelijkse leven van scholieren in Tanzania, een berg aan ervaringen, waar ik nu nog steeds gebruik van maak in mijn werk als docent op de middelbare school.

De reis heeft grote indruk gemaakt, vandaar dat ik in 2011 samen met vrienden terug ben gegaan om dit Afrikaanse land te bekijken. Voor de zomer van 2014 staat er weer een reis op de planning naar Tanzania.

Op het Over Betuwe College te Elst, de school waar ik werkzaam ben, lopen wij ieder jaar een sponsorloop voor de gebieden in Tanzania waar de MOV en FOTAS actief zijn. Door leerlingen te enthousiasmeren met mijn verhaal en het laten zien van beeldmateriaal ter voorbereiding op de sponsorloop, hoop ik dat leerlingen ook ook af en toe zullen gaan denken; ‘verbeter de wereld en ik begin eens niet bij mezelf!’

Sifra Verploegen

Hallo, mijn naam is Sifra Verploegen, ben 24 jaar oud en in 2008 ben ik mee geweest met de 1e jongerenreis naar Tanzania.

Het was een geweldige ervaring en als ze me zouden vragen of ik er nog een keer heen zou willen, zal ik meteen ja zeggen. Het leven is daar zo anders als hier. Het landschap, de mensen, de geuren. Het is gewoon onbeschrijflijk en dat moet je eigenlijk zelf ervaren.

De reden dat ik mee wilde op deze jongerenreis was omdat ik Afrika altijd al een fascinerend continent gevonden heb en toen ik hoorde dat er plannen waren voor een reis naar Tanzania wilde ik deze kans natuurlijk niet laten liggen. Verder was ik ook erg nieuwsgierig naar waar het geld naartoe ging, waar ik en alle andere scholieren van de st. Willibrordusschool altijd de jaarlijkse sponsorloop voor liepen en geld stopten in het spaarpotje dat in elke groep stond.

Door met eigen ogen gezien te hebben dat het geld wat wij hiermee ophaalden echt goed terecht komt en de mensen daar zo blij zijn met onze hulp, geeft een goed gevoel. Het maakt dat je ook echt daadwerkelijk wat kan veranderen, ook al is het maar een klein beetje. Mede door deze reis heb ik voor mezelf besloten om, als ik klaar ben met mijn studie en ik vast werk gevonden heb, een student te gaan sponsoren.

Het was een reis om nooit te vergeten en ik denk nog vaak met veel plezier terug aan alle mooie herinneringen die ik er aan over gehouden heb.

Simone Meijs

Ik ben Simone Meijs en ik ben ondertussen twee keer naar Tanzania geweest. De eerste keer was in 2008 met de jongerenreis van MOV Herveld. Ik was toen nog in opleiding tot groepsleerkracht (basisonderwijs) en was erg benieuwd naar het onderwijs in Tanzania.

Natuurlijk was ik me er al van bewust dat het onderwijs erg zou verschillen met dat van Nederland. Maar iets met je eigen ogen ervaren is toch anders. En dat was het zeker. De reis heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Het heeft mijn kijk op het leven veranderd. Ik ben geraakt door de leefsituatie van mensen in Tanzania, ik ben geraakt door het prachtige land en door de vriendelijke mensen. Maar het meest ben ik nog geraakt door het grote verschil tussen de leefomstandigheden van mensen hier en in Tanzania.

Toen we tijdens de jongerenreis tien dagen in Chabalisa verbleven, ben ik in contact gekomen met een klein meisje: Jesca (toentertijd 6 jaar).  Ondanks dat ik geen woord Swahili sprak zat ze daar elke dag weer buiten op het grasveld te wachten totdat wij ‘Mzungu’s’ (blanken) weer naar buiten kwamen. In deze korte tijd bouwde ik al snel een intensief contact met Jesca op. Met handen en voeten kun je elkaar immers ook erg goed begrijpen. Via een van de Tanzaniaanse studenten ben ik in contact gekomen met haar familie. Zoals de meeste families in Tanzania had ook dit gezin het moeilijk. Een armoedig huisje, weinig inkomen en een groot gezin. Al gauw had ik besloten om Jesca en haar familie te sponsoren zodat hun leefsituatie draaglijker zou worden en Jesca een betere toekomst te bieden. Middels brieven ben ik met hen in contact gebleven. Het blijft bijzonder wanneer er een envelop met een Tanzaniaanse postzegel erop op de deurmat valt. Ik had dan ook zeker de kriebels om weer terug te gaan.

In 2012 ben ik terug gegaan naar Tanzania ditmaal voor 6 maanden. In 3 weken een land zien is fantastisch maar om er ook daadwerkelijk te wonen is onbeschrijflijk.  Omdat MOVHerveld mij de kans had geboden om naar dit prachtige land te gaan, wilde ik nu graag iets terug doen. Daarom heb ik de actie ‘lopenvooreenbeterleven’ opgestart. Voor deze actie heb ik sponsoren gezocht die mij wilde sponsoren in mijn tocht naar de top van de Kilimanjaro. En met succes: op 19 oktober 2012 bereikte ik de top van de Kilimanjaro. Hiermee heb ik een groot bedrag voor de bouw van het Health Center op  gehaald.

In Februari 2013 ben ik samen met mijn zus terug gegaan naar het gebied van de projecten van MOVHerveld en FOTAS. Gedurende deze maand hebben mijn zus en ik foto’s gemaakt en verhalen vastgelegd van o.a. de studenten van FOTAS en de vrouwen van het  microfinancieringsproject. Het hoogte punt van deze reis was zeker wel mijn hereniging met Jesca en haar familie. Wat bijzonder was het om hen na bijna 5 jaar weer te zien. Naast dat Jesca natuurlijk een stuk gegroeid was, was ook hun leefomgeving veranderd. Door de sponsoring hebben ze o.a. het dak van hun huisje kunnen vervangen voor een waterdichte en hebben ze hun Shamba (grond waarop ze gewassen verbouwen) uit kunnen breiden.

Nu ik terug ben ik Nederland wil ik mij graag actief in blijven zetten voor Tanzania. Om zo betrokken mogelijk te blijven heb ik mij aangesloten bij MOVHerveld waarbij ik mij bezig houd met de website en promotie van deze stichting. Een taak waar ik ontzettend veel plezier in heb en waarmee ik zoveel mogelijk anderen hoop te inspireren om zo ook hun bijdrage te leveren aan een beter leven in Tanzania.

Benieuwd naar wat ik nog meer in Tanzania heb gedaan? Bezoek dan mijn website: www.lopenvooreenbeterleven.wordpress.com