Naaiatelier ‘ Studio Upendo’

DSCN1507Sinds dit jaar is er een nieuw project dat door de MOV wordt gerealiseerd, een klein maar bijzonder praktisch project. Om dat project te starten zijn afgelopen zomer drie dames naar Tanzania vertrokken. Ria Spanbroek, Wilma van Prooijen en Agnes van Gelder zijn naar Tanzania gegaan om daar het nieuwe project van MOV Herveld, ‘het naaiatelier’, op te starten.

 Ter plaatse zijn er 2 Lock machines, 2 elektrische en 16 trapmachines gekocht. Een kleine groep vrouwen werd geselecteerd en in een kleine ruimte te  Nyaishozi werd daar het naaiatelier geopend. Studio Upendo wordt het door deze vrouwen genoemd. Vrij vertaald: studio van de liefde. Helemaal in het begin hebben de vrouwen geleerd hoe ze elkaar moeten opmeten, de stof moeten knippen en natuurlijk hoe er genaaid kan worden. Na veel oefenen ging dit steeds vlotter en niet al te onbelangrijk ook steeds netter.

DSCN1504

Naast het bieden van werk aan deze vrouwen is het natuurlijk ook belangrijk dat studio Upendo daadwerkelijk een inkomstenbron voor ze wordt. Na wat rondvraag bleek dat er bij scholen in de buurt behoefte was aan schooluniformen.

Rokjes bleken zo gemaakt, afgezien van het juist afmeten van de plooien. Maar daar is ook wat op bedacht. Door mallen van leer te maken werden ook alle plooien gelijkmatig over de rok verdeeld waardoor deze er extra netjes uitzagen. De broekjes voor de jongens waren wat ingewikkelder. Op dit soort momenten zie je het doorzettingsvermogen van de vrouwen. Ze blijven proberen en met hulp van Ria, Wilma en Agnes is het hen gelukt om ook deze broekjes zelf te kunnen maken. Momenteel zijn de vrouwen dus druk met het maken van schooluniformen die weer verkocht worden.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *