Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Tanzania is nog steeds een grote zorg, er zijn wel positieve ontwikkelingen maar zorg blijft er.

Ondanks dat de regering officieel gratis toegang geeft tot de gezondheidszorg voor kinderen tot 5 jaar blijkt dat er in de praktijk hier vaak nog voor betaald moet worden. Dit geldt ook voor de gratis behandelingen aan zwangere vrouwen en begeleiding voor en na de bevalling. Intensieve inentingscampagnes hebben wel bijgedragen aan een daling van de kindersterfte.  Kindersterfte blijft echter wel onrustwekkend hoog. Van een forse daling hiervan komt voorlopig niets terecht.  Reden hiervan is dat het gezondheidssysteem in Tanzania slechts 30% van de bevolking bereikt. Daarnaast spelen ook de armoede en het opleidingsniveau van de mensen een grote rol. Goed opgeleide artsen en verpleegkundigen trekken veelal naar de stad omdat ze daar meer verdienen.

Wat doet MOV Herveld aan al deze problemen?
We zijn ons er natuurlijk van bewust dat we niet de problemen is zijn algemeenheid kunnen oplossen. Wel willen wij er met onze projecten voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen toegang krijgen tot meer toegankelijker gezondheidszorg en schoon drinkwater. Met behulp van de giften en donaties die we ontvangen kunnen we voor verschillende ziekenhuizen het hoognodige materiaal aanschaffen.  Daarnaast start in 2014 een van onze grootste projecten: de bouw van een Bedded Dispensary. Zo hopen we de zorg naar zoveel mogelijk mensen in de regio Kayanga te brengen.

IMG_1533We vinden het ook belangrijk dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot schoon drinkwater. Daarom plaatsen we bij verschillende ziekenhuizen en kleine dorpjes watertanks. Inmiddels heeft de MOV meer dan 11 grote watertanks gerealiseerd. Iedere tank heeft een minimale capaciteit van 100.000 liter redelijk veilig water.