Ziekenhuis Kibombo

CIMG6752De jongerenreis is nu zo’n drie maanden voorbij, maar de indruk blijft hangen. De indruk van de verhalen van de Fotas-studenten die we hebben gesproken, maar ook indruk van hoe de priesters zich daar inzetten voor de gemeenschap en hoe deze gemeenschap zich dan weer voor hun doelen wil inzetten. De priesters aldaar zijn de ambassadeurs van MOV/Fotas en zorgen dat het geld terecht komt op de plekken waar het terecht hoort te komen. Op deze manier zijn al vele projecten in werking gesteld waar de gemeenschappen daar nog steeds baat bij hebben.

Het grootste project wat nu loopt en in aanbouw is, is het ziekenhuisje dat wordt gebouwd in Kayanga in het Karagwedistrict. Voor Tanzaniaanse begrippen gaat de bouw behoorlijk snel. Nu moet u zich bedenken dat de lijfspreuken in Tanzania ‘Pole Pole’ en ‘Hakuna matata’ zijn. De eerste betekent: Rustig aan. De tweede is iets bekender door de film ‘The Lion king’, maar voor degenen die deze film niet of lang geleden hebben gezien: het betekent ‘maak je geen zorgen’. Zelfs onder deze lijfspreuken is het ziekenhuisje binnen een jaar tot stand gebracht. Het gebouw staat er, de electriciteitsdraden zitten erin en er is zelfs een immense opslagtank aangelegd. De laatste dingen moeten nog aan de bouw gebeuren, maar dan staat het er. Er is echter nog een probleem: ze hebben nog interieur nodig. Aan bedden is vrij goed te komen, zo is ons verteld. Waar dit ziekenhuis zich echter in wil specialiseren, is een röntgenafdeling. Een röntgenapparaat is echter verschrikkelijk duur, dus daar wordt nu voor gespaard vanuit MOV. Nu moet u niet denken dat alleen de MOV hiermee bezig is. Ook de priesters aldaar zijn bezig met het realiseren van dit idee en zelfs de gemeenschap in Kayanga doet wat ze kunnen. Al bestaat dit meer uit het leveren van hulpkrachten en waarschijnlijk het af en toe koken van de lunch en het openstellen van de kerk die hier vlakbij ligt. Ze kijken uit naar de opening van het ziekenhuis. Het beloofd veel goeds voor de toekomst. Hun kinderen zouden er kunnen werken later en dan zijn de mensen daar zeker van een pensioen. Daarnaast is het plan om, als het ziekenhuis goed loopt, er ook een school naast de bouwen en zich zo verder uit te breiden. Ze willen aansluiten bij de stad en hopen op deze manier dit economisch voor elkaar te krijgen.

Het is een prachtige droom, waarvan ik hoop dat hij uit gaat komen. En waarvan ik vooral hoop dat de MOV het voor elkaar krijgt om genoeg geld bij elkaar te krijgen voor het rontgenapparaat.

Marlies Rothoff

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *